Lista zakupów0
Strona główna/Artykuły spożywcze/Zdrowa żywność/Produkty dietetyczne, sport, fitness/Sante Skarby Ziemi Chia nasiona szałwii hiszpańskiej 250 g

Sante Skarby Ziemi Chia nasiona szałwii hiszpańskiej 250 g

Sante Skarby Ziemi Chia nasiona szałwii hiszpańskiej 250 g
7,89 zł


Chia (szałwia hiszpańska) jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Dawniej ceniona przez Inków i Azteków. Nazywana przez Indian "pokarmem dla biegaczy" lub "cudownym ziarnem". Nasiona chia są powszechnie cenione za swoje unikalne właściwości: - naturalnie niska zawartość cukru; - naturalnie nie zawiera soli; - naturalne źródło białka; - wysoka zawartość błonnika; - wysoka zawartość: wapnia, potasu, magnezu, żelaza i fosforu; - wysoka zawartość: kwasów tłuszczowych Omega-3, tłuszczów wielonienasyconych i tłuszczów nienasyconych. Zawarty w nasionach chia kwas alfa-linolenowy (ALA) pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2 g ALA dziennie.** Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Kwas oleinowy jest tłuszczem nienasyconym. Fosfor przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.** ** Już 15 g nasion chia spożywanych regularnie w ramach zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia, pomoże osiągnąć powyższy efekt zdrowotny. Nasiona chia są podstawą wielu inspiracji kulinarnych i znajdują zastosowanie jako: - dodatek do wypieków (pieczywa i ciast); - dodatek do dań (zup, gulaszu/bigosu, potraw na bazie warzyw); - dodatek do sałatek, płatków śniadaniowych (owsianki, musli); - dodatek do produktów mlecznych (jogurtu, kefiru); - dodatek do koktajli owocowych (na bazie mleka lub napojów roślinnych). Żywność funkcjonalna - Na zdrowie! Żywność funkcjonalna - to żywność zawierająca substancje bioaktywne, takie jak błonnik, pro- i prebiotyki, witaminy, składniki mineralne i inne. Dzięki nim żywność funkcjonalna wykazuje korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji naszego organizmu.