3 produkty w kategorii
z 1
Sortuj po:
Najpopularniejsze
z 1
W szerokiej ofercie mięs drobiowych sklepu Carrefour znalazła się perliczka. Mięso tego ptaka to przysmak rodem ze szlacheckiego dworu, obecnie ponownie zyskujący popularność. Pojawia się ono w menu renomowanych restauracji, a coraz częściej – również w naszych domach. Perliczka to jeden z najzdrowszych dostępnych gatunków drobiu. Można ją przyrządzić na wiele sposobów, a także zaserwować jako danie główne podczas wystawnej uroczystości.
Perliczkę można nazwać szlachetniejszą kuzynką kurczaka. Jest od niego zdecydowanie mniej tłusta, a przy tym bardzo ceniona ze względu na dużą ilość wartości odżywczych. Mięso tego gatunku drobiu charakteryzuje wysoka zawartość potasu, magnezu i żelaza, a także witamin B1, B2 oraz E. Ponadto perliczki stanowią źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na pracę serca. Spośród wszystkich gatunków drobiu to właśnie mięso z perliczki jest najchudsze, a co za tym idzie – ma najmniejszą kaloryczność.
W naszej ofercie znajdziesz perliczkę w dwóch wariantach. Oferujemy mrożone nogi z perliczki, odpowiednie do przygotowania wyśmienitego dania głównego. Perliczkę możesz przyrządzić z rozmaitymi dodatkami – taka oryginalna potrawa uświetni każdą uroczystość. A jeśli szukasz bazy pod pyszną zupę, mamy też mrożony zestaw rosołowy. To propozycja, która nie wymaga aż tyle zaangażowania od kucharza. Rosół z perliczki w przygotowaniu niewiele różni się od tradycyjnego rosołu na mięsie z kurczaka.
W rankingu na najzdrowszy, a zarazem najbardziej niepospolity gatunek drobiu, na pierwszym miejscu plasuje się perliczka. Cena za kilogram tego mięsa jest wyższa niż ceny innych produktów drobiowych, ale wciąż osiągalna. Na uroczystą okazję, kiedy chcemy delektować się nowym, wyśmienitym smakiem, potrawa z perliczki będzie idealna. Przyrządzenie tego rodzaju mięsa wymaga wprawdzie nieco umiejętności, ale doznania smakowe są absolutnie wyjątkowe. Warto zatem spróbować swoich sił i przygotować niebanalne danie z mięsa perliczki. Internet czy książki kucharskie będą pomocnym źródłem, jeśli chodzi o przepisy.