Papaya Formosa ważona

Papaya Formosa ważona
24,69 zł
Produkt na wagę
18,99 zł/1 kg

Melonowiec właściwy, nazywany potocznie papają, pochodzi z Ameryki Południowej, Środkowej i południowych rejonów Ameryki Północnej. Obecnie uprawia się go także w krajach na południu Europy. Papaja jest doceniana nie tylko ze względu na swój smak, lecz także właściwości lecznicze. Papaja jest bogatym źródłem likopenu - czerwonego barwnika owoców i warzyw z rodziny karotenoidów - naturalnych przeciwutleniaczy. 100 g papai zawiera 2,0-5,3 mg likopenu. Likopen usuwa wolne rodniki, których nadmiar w organizmie doprowadza do tzw. stresu oksydacyjnego, a dalej do rozwoju wielu chorób, w tym nowotworowych. W liściach i owocach papai znajduje się wspomagający trawienie i wykorzystywany w lecznictwie enzym - papaina. Enzym ten stosuje się też do zmiękczania mięsa, klarowania piwa, w kosmetyce do kremów przeciwko cellulitowi. W celu uzyskania papainy nacina się skórkę niedojrzałych owoców i zebrany biały mleczny sok suszy się na proszek. Do skruszenia mięsa można również dodać liści papai. Owoce jagodowe o kształcie owalnym i gruszkowatym (o długości do 25 cm) posiadają zieloną skórkę, a w środku pomarańczowo-żółty miąższ z komorą nasienną zawierającą setki nasion pokrytych śluzowatą otoczką. W smaku papaja przypomina melony i morele, słodki, bez kwasu owocowego. Zarówno miąższ jak i skórka są jadalne, spożywa się je najczęściej na surowo, w sałatkach owocowych, dżemach, lodach, napojach bezalkoholowych. Owoce papai również są konserwowane w puszkach, kandyzowane i suszone. Niedojrzałe owoce można gotować jak warzywa.