Lista zakupów0

Kapusta czerwona ważona

Kapusta czerwona ważona
4,69 zł

Produkt niedostępny



Pozytywne właściwości kapusty czerwonej są wynikiem połączenie zalet roślin z rodziny kapustnych, a także czerwonych warzyw, które są bardzo dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Kapusta czerwona – inaczej nazywana modrą, podobnie jak biała, jest niezwykle bogata w witaminy (E, K, B1, B2, B6 i C ), minerały (takie jak sód, potas, magnez, wapń, żelazo, siarka, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor i jod), jest także źródłem karotenu, błonnik i zawiera unikalne substancje o działaniu ochronnym i terapeutycznym. Duża zawartość siarki wpływa korzystnie na kondycję włosów, skóry i paznokci. W połączeniu z dużą ilością żelaza, magnezu i miedzi skutecznie wspiera leczenie anemii. Ta druga odmiana kapusty warzywnej głowiastej posiada nie tylko inny kolor, ale też zdecydowanie łagodniejszy smak. Kapusta czerwona ma duże znaczenie w tradycyjnej kuchni polskiej. Wykorzystywana jest do surówek, może być także gotowana, duszona lub kiszona. Pamiętajmy jednak, że nie jemy jej tak zupełnie na surowo - jej liście, już posiekane lub niekoniecznie, powinno się najpierw sparzyć, by nie były zbyt twarde. Czerwona kapusta idealnie komponuje się z pieczonym mięsem, również drobiowym, oraz orzechami, szczególnie włoskimi.