Lista zakupów0

Pomidory BIO 500 g

Pomidory BIO 500 g
7,49 zł


Pomidor, podobnie jak bakłażan należą do warzyw z rodziny psiankowatych. Ma wiele odmian i z tego powodu różni się wyglądem oraz smakiem, wartości odżywcze dojrzałych owoców są jednak podobne.Pomidory słyną przede wszystkim z wysokiej zawartości potasu oraz magnezu. Z tego powodu powinny być spożywane przez osoby chore na serce oraz zmagające się z chronicznym stresem (będącym m.in. przyczyną niedoboru magnezu). Magnez zmniejsza dolegliwości związane z odczuwaniem skurczów mięśni oraz podobnie jak potas reguluje ciśnienie krwi. Dzięki obecności likopenu, pomidory zalicza się do żywności funkcjonalnej. Żywność funkcjonalna to naturalny produkt, który wykazuje udokumentowane korzyści na jedną bądź więcej funkcji organizmu – poprawia stan zdrowia i działa profilaktycznie, chroniąc organizm przed występowaniem chorób. Likopen reguluje metabolizm organizmu oraz cykl komórkowy, zapobiega rozwojowi nowotworów, a także zwiększa działanie innych składników odżywczych: witaminy C, beta karotenu oraz witaminy E. Warto pamiętać o prawidłowym przechowywaniu tych warzyw - w temperaturze pokojowej, a nie w lodówce. Nie należy trzymać pomidorów w plastikowych torebkach. Jeśli są nieco twarde można owinąć je brązowym papierem do pieczenia lub położyć obok jabłek (etylen w nich obecny przyspiesza dojrzewanie warzyw i owoców – to także dobry sposób na twarde awokado). Produkt z rolnictwa ekologicznego.