GOH Kiełki Fasoli Mung 150 g

GOH Kiełki Fasoli Mung 150 g
2,99 zł
0,5 kg
5,98 zł/1 kg

Zdrowie - podobnie jak inne rośliny strączkowe również kiełki fasoli Mung stanowią cenne źródło białka.

Zawierają dużą ilość enzymów, które są niezbędne roślinom w procesie wzrostu i wpływają na łatwiejsze przyswajanie białka przez ludzi.

Przy tym są lżej strawne niż sama fasola. Przyczyniają się także do obniżenia „złego” cholesterolu LDL.

Smak - kiełki fasoli Mung przypominają w smaku młody groszek, są twarde i chrupiące.

Stanowią doskonały dodatek do sałatek oraz potraw kuchni chińskiej.

Najlepiej podawać je po lekkim sparzeniu – nie tracą wartości odżywczych i nie puszczają soków, ale są wówczas łatwiej strawne.

Mogą być serwowane na zimno i na gorąco. Uwaga: Niekiedy kiełki fasoli Mung są mylone z sojowymi.

Wyglądem są to dwie podobne do siebie rośliny. Należy jednak zwrócić uwagę na kolor łuski (ciemnozielona – fasola Mung, żółta- soja) i nasionka.