Natureza koperek pęczek

Natureza koperek pęczek
1,59 zł
1 szt.
1,59 zł/1 szt.

Koper to roślina, która znalazła szerokie zastawanie w kuchni, a w naszej polskiej tradycji kulinarnej koperek dodaje się zazwyczaj do młodych ziemniaków, mizerii lub do kiszenia ogórków. Koper nadaje charakterystyczny smak i aromat przyrządzanym przez nas potrawom, a także podkręca ich wygląd końcowy. Koperek świetnie komponuje się z sosami sałatkowymi na bazie jogurtu lub śmietany, z daniami rybnymi z pstrąga lub łososia lub stanowi dodatek do zup. Warto dodawać koperek do posiłków, ponieważ poza wyrazistym aromatem, roślina ta posiada liczne właściwości zdrowotne i żywieniowe. W każdej części kopru zawarte są cenne olejki eteryczne (m.in. limonen), a także inne wartościowe związki i substancje. W liściach kopru znajdziemy witaminy C, D, E, K, H, różne odmiany witaminy B, a także minerały takie jak fosfor czy żelazo.