Banany

Banany

Jeśli przekąski to tylko zdrowe Banany BIO

Ekologiczne banany są uprawiane w sposób zrównoważony, nie stanowiący zagrożenia dla środowiska. Bio banany nie zawierają pestycydów oraz środków przedłużających ich trwałość. To właśnie związki występujące na powierzchni skórki często mogą wywoływać reakcje niepożądane np. alergie. Banany z upraw ekologicznych wykazują się również większą zawartością witamin w porównaniu z bananami uprawianymi w sposób konwencjonalny.

Banany stanowią idealną przekąskę pomiędzy głównymi posiłkami. Łącząc je z orzechami lub jogurtem naturalnym otrzymamy pełnowartościowy, sycący posiłek. Należy pamiętać, że są źródłem łatwo przyswajalnej skrobi, dlatego osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej powinny sięgać po nie z umiarem i zawsze w połączeniu z produktami będącymi źródłem białka i tłuszczów - w ten sposób unikniemy gwałtownych skoków glukozy we krwi. Jest produktem lekkostrawnym, polecanym w diecie osób z dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego w tym w zespole jelita drażliwego. 

  • banany dostarczają dużych ilości potasu, który jest składnikiem mineralnym budującym pompę sodowo-potasową. Pompa utrzymuje prawidłowe stężenie jonów wewnątrz i na zewnątrz komórek ciała, co skutkuje utrzymaniem odpowiedniego ciśnienia krwi. Potas zapobiega więc nadciśnieniu tętniczemu. Dodatkowo wspomaga pamięć i koncentrację (warunkuje prawidłowe działanie układu nerwowego) a także uczestniczy w przekształcaniu glukozy w glukagon. 
  • jest bogatym źródłem witamin z grupy B, głównie witaminy B6. Witamina B6 bierze udział w syntezie serotoniny - tzw. hormonu szczęścia. Serotonina obniża stężenie kortyzolu - hormonu stresu - który m.in. powoduje szybsze odkładanie się tkanki tłuszczowej. 
  • mimo wysokiej zawartości węglowodanów banany mogą działać uspokajająco, a to za sprawą tryptofanu - aminokwasu, który bierze udział w wytwarzaniu melatoniny - hormonu odpowiedzialnego za regulację cyklu związanego ze snem i czuwaniem. Tryptofan bierze także udział w procesie laktacji, a także produkcji hormonu wzrostu.