Borówki

Borówki

Wyborne, zdrowe, obfite w witaminy.

Borówka należy do owoców jagodowych, które uważane są za jedne ze zdrowszych owoców. Dostarczają niewiele kilokalorii, mają średni indeks glikemiczny, obfitują także w witaminy, składniki mineralne oraz związki antyutleniające. Warto uwzględnić je w swojej diecie, zwłaszcza w sezonie, który trwa mniej więcej od czerwca/lipca do września.

  • Są bogatym źródłem substancji przeciwutleniających, które w naszym organizmie odpowiedzialne są za ochronę przed wolnymi rodnikami. Nadmiar wolnych rodników przyczynia się do powstawania chorób, zwłaszcza nowotworowych, a także ogólnoustrojowego starzenia się organizmu. Antyoksydanty wymiatają wolne rodniki z organizmu, pozytywnie wpływają na pracę układu immunologicznego, leczą i chronią przed rozwojem stanu zapalnego.
  • Borówki dostarczają kwasu foliowego, będącego niezwykle ważnym składnikiem m.in. diety kobiet w ciąży – chroni przed rozwojem wad cewy nerwowej u płodu; dorosłych kobiet i dziewczynek – zapobiega powstawaniu raka szyjki macicy; czy osób starszych, u których często występuję niedobór tej witaminy.
  • Są źródłem witaminy A, która chroni oczy przed takimi chorobami jak: zaćma oraz zwyrodnienie plamki żółtej. (Jest także wykorzystywana w ich leczeniu.) Borówki obfitują również w kwas egalowy, który zapobiega rozwojowi nowotworów krtani, przełyku oraz płuc.