Carrefour Bio Camembert Ser Pleśniowy

Carrefour Bio Camembert Ser Pleśniowy

Wykwintny smak, który wyjdzie Ci na zdrowie już od śniadania.

W skład sera pleśniowego camembert Carrefour Bio oprócz pasteryzowanego mleka krowiego wchodzą: sól, kultury bakterii kwasu mlekowego, kultury pleśni oraz podpuszczka mikrobiologiczna. Krótki skład świadczy o wysokiej jakości produktu. Wszystkie składniki pochodzą z upraw ekologicznych, dzięki czemu wartość odżywcza produktu jest wysoka, a nasz organizm czerpie z niego więcej cennych składników.

  • Sery pleśniowe camembert stanowią doskonałe źródło pełnowartościowego białka, które dostarcza wszystkich aminokwasów w odpowiednich proporcjach. Białko składa się z różnych połączeń aminokwasów. Większość aminokwasów jest w wystarczających ilościach wytwarzanych przez nasz organizm, inne musimy dostarczyć z pożywieniem, są to tzw. niezbędne aminokwasy. Według bieżących danych za niezbędne aminokwasy uważa się lizynę i treoninę. Białko jest kluczowym składnikiem hormonów, bierze udział w produkcji przeciwciał (wpływa na układ odpornościowy organizmu), uzupełnia naturalne ubytki paznokci, włosów, skóry oraz oczywiście wpływa na rozwój kości i tkanek młodych organizmów.
  • Ser camembert dostarcza wiele spośród witamin z grupy B: witaminę B12, witaminę B6 oraz B2. Witaminy z grupy B regulują pracę układu nerwowego, odpornościowego oraz wpływają na stan skóry. Niedobór witaminy B2 często wiąże się z powstawaniem tzw. „zajadów” oraz z nadmiernym wypadaniem włosów. Zbyt mała ilość witaminy B12 objawia się zazwyczaj osłabieniem, anemią czy nieregularnymi miesiączkami.
  • Jedzenie sera camembert może również pozytywnie wpływać na nasz nastrój, zarówno ze względu na witaminy z grupy B jak i tyrozynę, czyli jeden z aminokwasów. Tyrozyna bierze również udział w produkcji kolagenu - białka będącego budulcem kości i skóry. Kolagen zapewnia elastyczność skóry i przyspiesza gojenie się ran. Jego ilość w organizmie zmniejsza się wraz z wiekiem.