Carrefour Bio Jaja z chowu ekologicznego

Carrefour Bio Jaja z chowu ekologicznego
Źródło wysokiej jakości białka

Jajka są źródłem wielu cennych dla zdrowia substancji: białek, tłuszczów, witamin i składników mineralnych. Na przestrzeni lat opublikowano liczne badania mówiące o korzystnym działaniu jajek oraz ich szkodliwości na pracę układu krążenia i poziom cholesterolu we krwi. Ze względu na to, iż nauka jest procesem ciągłym i może dawać coraz to nowe informacje najlepiej, aby nasza dieta była różnorodna. Zatem warto pamiętać, aby jaja spożywać, ale z umiarem - jest to podstawowa zasada zdrowej diety, której powinniśmy się trzymać zawsze.

Jaja z chowu ekologicznego wyróżniają się lepszym smakiem i jakością. Kury niosące jaja ekologiczne są hodowane bez użycia antybiotyków, w sposób etyczny, wolny, nieklatkowy oraz karmione są dobrej jakości paszą bez dodatku pestycydów.

  • Jaja z chowu ekologicznego są źródłem wysokiej jakości białka. Białko buduje masę mięśniową i jest niezbędnym składnikiem warunkującym prawidłowe funkcjonowanie wszystkich narządów. Dodatkowo posiłek bogaty w białko zapewnia uczucie sytości na długi czas, zapobiega nadmiernym wahaniom poziomu glukozy i insuliny we krwi, co sprzyja zachowaniu prawidłowej masy ciała oraz zmniejsza ryzyko insulinooporności i cukrzycy.
  • Jajka z doskonałym źródłem choliny, która jest składnikiem kluczowym dla kobiet w ciąży i karmiących. Cholina sprzyja prawidłowemu rozwojowi mózgu, pozytywnie wpływa na procesy zapamiętywania. Ma także działanie zmniejszające stan zapalny organizmu.
Jajka są też źródłem antyoksydantów takich jak luteina i zeaksantyna - wspomagają one pracę oczu, zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej oka. Składniki te chronią naczynia włosowate siatkówki oka oraz fotoreceptory. Luteina i zeaksantyna występują w żółtkach jaj.