Carrefour Bio Miód wielokwiatowy nektarowy

Carrefour Bio Miód wielokwiatowy nektarowy
Dodaj łyżkę słodyczy, by cieszyć się dobrym zdrowiem.

Miód wielokwiatowy uzyskiwany jest z różnych gatunków kwiatów, inaczej zwany miodem nektarowym. Podstawowym składnikiem miodu są cukry proste (stanowią około 80%) oraz woda.

Miody ekologiczne są tłoczone na zimno, co gwarantuje zachowanie wszystkich jego cennych właściwości.

  • Miód jest źródłem kwasów organicznych, flawonoidów, substancji białkowych oraz niewielkich ilości witamin i składników mineralnych. To właśnie te związki są powodem, dla którego miód jest cennym składnikiem codziennej diety. Wyjątkiem są osoby cierpiące na takie dolegliwości jak cukrzyca, insulinooporność, alergia na miód czy nietolerancja fruktozy.
  • Bardzo ważne jest, aby nie podgrzewać miodu powyżej temperatury 40 stopni C - straci on wówczas swoje prozdrowotne właściwości. Istnieje ryzyko, iż miód może być zanieczyszczony bakterią Clostridium Botulinum czyli jadem kiełbasianym. Z tego względu miodu nie powinny spożywać dzieci do końca 1 roku życia.
  • Miód jest źródłem takich składników mineralnych jak: wapń, potas, magnez i fosfor. Oprócz tego dostarcza witaminy, głównie witaminę A, witaminy z grupy B (B2, B6, oraz witaminę PP). Magnez oraz potas regulują pracę mięśni, a wraz z witaminami z grupy B mają wpływ na działanie układu nerwowego. Warto podkreślić, że pozytywne działanie miodu wynika z jego wartości odżywczych, a nie z farmakologicznego (leczniczego) wpływu na organizm.