Carrefour Bio Olej rzepakowy

Carrefour Bio Olej rzepakowy
Czerp moc wartości odżywczych rzepaku aż do ostatniej kropli.

Olej rzepakowy jest najpopularniejszym olejem stosowanym w naszej rodzimej kuchni. Używa się go do smażenia, pieczenia, gotowania czy do potraw na zimno. Co więcej może być bezpiecznie stosowany w każdej z wyżej wymieniowych form obróbki kulinarnej. Do obróbki cieplnej używaj tylko rafinowanego oleju rzepakowego.

Carrefour Bio olej rzepakowy jest produkowany z rzepaku pochodzącego, ze zrównoważonych upraw ekologicznych, dzięki czemu ma wyższą zawartość kwasów tłuszczowych omega-3.

  • Olej rzepakowy jako jeden z nielicznych olejów posiada korzystny dla zdrowia stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6 (1:3). Są to wielonienasycone kwasy tłuszczowe niezbędne dla zdrowia człowieka. Muszą być dostarczane z pożywieniem, ponieważ nasz organizm nie potrafi wytworzyć kwasu linolowego (z grupy kwasów omega-6) oraz alfa-linolenowego (z grupy omega-3). Tłuszcze te zapewniają prawidłowy rozwój układu nerwowego oraz narządu wzroku. Dodatkowo obniżają stężenie trójglicerydów we krwi oraz regulują poziom cholesterolu.
  • Oprócz zdrowych tłuszczów olej rzepakowy jest bogaty w witaminę A. Witamina A wspiera organizm w regeneracji tkanek i wzmacnianiu ścian komórek. Dzięki temu hamuje wtargnięcie wirusów do komórek organizmu, zapobiega zakażeniom, ale także zwiększa odporność skóry na podrażnienia. Witamina A wspomaga wzrost włosów oraz paznokci, bierze udział w naprawianiu, ale również budowie zębów i kości, a także reguluje prawidłowe działanie tarczycy.
Olej rzepakowy Bio jest cennym źródłem witaminy E, zwanej witaminą młodości. Witamina E pozytywnie wpływa na płodność - wspiera działanie układu rozrodczego zarówno u kobiet jak i mężczyzna (wspiera produkcję nasienia). Witamina E chroni również organizm przed chorobami sercowo-naczyniowymi - wzmacnia naczynia krwionośne oraz zwiększa ich elastyczność. Dodatkowo dba o odpowiednią wydolność mięśni.