Carrefour Bio Olej słonecznikowy

Carrefour Bio Olej słonecznikowy
Odkryj olej słonecznikowy na nowo, jako źródło ważnych dla organizmu witamin.

Olej słonecznikowy ze względu na swój skład tłuszczowy nie powinien być olejem stosowanym do obróbki cieplnej (smażenia czy pieczenia), warto natomiast dodawać go do potraw na zimno np. do sałatek czy jako składniki tłuszczowy do zupy czy potraw gotowanych na parze (w celu lepszego wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E i K).

  • Witamina A obecna w oleju słonecznikowym jest odpowiedzialna m.in. za stan paznokci, skóry oraz włosów. Przyspiesza gojenie się ran oraz chroni organizm przed zakażenia. Co więcej witamina A zapobiega rozwojowi tzw. „kurzej ślepoty”, czyli złemu widzeniu o zmierzchu. Bierze udział w procesach układu odpornościowego (immunologicznego) oraz wzmacnia naczynia krwionośne.
  • Witamina E obecna w oleju słonecznikowym warunkuje odpowiednie wchłanianie i wykorzystanie tłuszczów, zwiększa koncentrację i pamięć, przyspiesza gojenie się ran oraz zapobiega starzeniu się skóry i rogowaceniu naskórka. Niedobór witaminy E może zwiększać ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.
Olej słonecznikowy stosuj zamiennie z innymi olejami, dbając o urozmaicenie diety. Stosując w kuchni wyłącznie olej słonecznikowy może dojść do nadmiaru kwasów omega-6, które działają prozapalnie.