Carrefour Bio Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia

Carrefour Bio Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia
Idealny składnik dla zdrowia i urody w ulubionej sałatce.

Oliwa z oliwek extra virgin jest tłuszczem, który może być stosowany zarówno do obróbki cieplnej (smażenia) jak i do stosowania na zimno (np. do surówek) - ma odpowiedni skład tłuszczowy, zawiera odpowiednio dużo polifenoli o działaniu przeciwutleniającym, a dodatkowo zawiera niewielkie ilości fosfolipidów odpowiedzialnych za przyspieszanie negatywnego dla zdrowia procesu utlenienia tłuszczów z oleju.

Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia  stanowi wyjątek wśród olejów nierafinowanych, na którym można smażyć.

  • Oliwa z oliwek Bio zawiera znacznie więcej polifenoli niż oliwa z oliwek pochodząca z upraw konwencjonalnych. Dlaczego jest to takie istotne? Otóż polifenole są to związki o silnym działaniu przeciwnowotworowym oraz przeciwzapalnym, co wiąże się ze zmniejszonym występowaniem wielu chorób wywołanych oraz pogłębianych przez stan zapalny organizmu (miażdżyca, cukrzyca, choroby skóry, alergie i inne).
  • Oliwa jest cennym źródłem witamin z grupy rozpuszczalnych w tłuszczach: A, E i K. Witamina A odpowiedzialna jest za prawidłowe widzenie, witamina E spowalnia starzenie się skóry i chroni przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych, natomiast witamina K jest niezbędna do prawidłowego działania układu krzepliwości krwi, a także odgrywa istotną rolę w mineralizacji kości.
Najkorzystniej wybierać oliwę z oliwek w ciemnej, szklanej butelce i przechowywać ją w nienasłonecznionym, suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowuj oliwę do 3 miesięcy. Każdy olej, również zdrową oliwę należy stosować z umiarem i starać się używać jej na zimno. Jest to znacznie korzystniejszy dla zdrowia sposób spożycia.