Chleb pełnoziarnisty żytni

Chleb pełnoziarnisty żytni

Zacznij dzień od pełnowartościowego śniadania

Chleb pełnoziarnisty ciemny żytni Carrefour jest wartościowym elementem diety, zwłaszcza u osób dbających o prawidłową masę ciała. Mąka żytnia z której jest wytwarzany chleb pełnoziarnisty jest źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B8 i B9), składników mineralnych takich jak fosfor, magnez, żelazo, wapń, miedź i cynk. Warto uwzględnić jeden posiłek dziennie, którego elementem będzie pieczywo. 

  • żyto jest źródłem lignanów są to związki chroniące organizm przed rozwojem nowotworów. Dodatkowo wysoka zawartość błonnika pokarmowego sprzyja rozwojowi dobrych bakterii w jelitach, co zmniejsza stan zapalny organizmu i zwiększa odporność. Dodatkowo błonnik pokarmowy powoduje uczucie sytości na długi czas, zmniejsza poziom glukozy i cholesterolu we krwi.
  • pieczywo żytnie na zakwasie nie zawiera fitynianów czyli związków zmniejszających wchłanianie składników mineralnych: żelaza, magnezu czy cynku. Pieczywo żytnie zawiera również sporo lizyny - aminokwasu niezbędnego w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu - aminokwas ten musi być dostarczany z pożywieniem, bowiem nie jesteśmy w stanie go wytworzyć samodzielnie. Dzięki temu chleb żytni wartością odżywczą przewyższa pieczywo pszenne. 
  • jest bogatym źródłem manganu, który pełni istotną rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego, a także poprawia sprawność seksualną i płodność. Zwiększa wchłanianie żelaza, zwiększa koncentrację oraz wpływa korzystnie na stan naszej skóry. Jego niedobór może skutkować wypadaniem włosów, uczuciem zmęczenia, a także pogorszeniem słuchu.