Dorada królewska

Dorada królewska

Królewska propozycja doskonała w każdej postaci

Dorada to bardzo zdrowa i ceniona ryba. Niestety jej populacja maleje, dlatego należy ją wybierać tylko na specjalne okazje. To ryba o białym, smacznym mięsie z niewielką ilością ości. Jest delikatna w smaku i zapachu.

  • Dorada zaliczana jest do ryb chudych, o wysokiej zawartości pełnowartościowego białka. Mimo iż zawiera niewiele kilokalorii, w jej mięsie znajdziemy tłuszcz. Na szczęście jest to tłuszcz dobrej jakości. Dorada to cenne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych o prozdrowotnym działaniu na układ krążenia, ale także zapobiegających powstawaniu i rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych, np. chorobie Alzheimera.
  • Zawiera dużą ilość żelaza, odpowiedzialnego za tworzenie czerwonych krwinek w naszym organizmie oraz rozprowadzanie tlenu do wszystkich komórek ciała. Niedobór żelaza objawia się przede wszystkim zmęczeniem, rozdrażnieniem i bladą skórą. Warto wówczas wzbogacić dietę o produkty zawierające żelazo oraz witaminę C, która zwiększa jego wchłanianie.
  • Dorada jest też bogata w witaminę B12 – kolejny składnik, którego głównym zadaniem jest poprawne funkcjonowania układu krwionośnego. Niedobór witaminy B12 jest często zamaskowany poprzez niedobór żelaza. Witamina B12 poprawia zdolności poznawcze, wpływa na pamięć i koncentrację. Jest także niezbędna w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego.