Granat

Granat

Smakowite, tryskające zdrowiem pestki granatu podbijają serca i podniebienia

Owoc granatu od wieków jest symbolem płodności, miłości i zdrowia. Uważany za afrodyzjak i ceniony na całym świecie dzięki swoim cennym właściwościom zdrowotnym. Uprawiany jest w wielu krajach, gdzie klimat jest suchy i gorący.

  • Działa przeciwzapalnie i zwalcza bakterie, dzięki temu podnosi odporność organizmu oraz oczyszcza komórki z toksyn. Granat poprawia ukrwienie skóry i spowalnia jej starzenie się, a także leczy trądzik – wszystko to dzięki obecności licznych przeciwutleniaczy, zwalczających nadmiar wolnych rodników.
  • Dzięki obecności przeciwutleniaczy granat pomaga także zredukować poziom cholesterolu LDL (tzw. złego cholesterolu) we krwi. Tym samym wspomaga pracę układu krążenia, przeciwdziała powstawaniu miażdżycy i chroni przed zawałem serca oraz udarem mózgu.
  • Jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych, m.in krzemu i jodu. Krzem jest ważnym składnikiem chrząstek, ścięgien, naczyń krwionośnych, dlatego jest niezwykle ważny u osób aktywnych fizycznie, osób starszych oraz cierpiących na reumatoidalne zapalenie stawów. Jod natomiast wpływa na prawidłową pracę tarczycy – narządu którego głównych zadaniem jest regulowanie metabolizmu.