Gruszki

Gruszki

Gdy nadchodzi sezon, czerp dobrodziejstwo owoców pełnymi koszami

Gruszki zdecydowanie warto jeść! Najlepiej sięgać po owoce sezonowe, uprawiane lokalnie – naturalnie występujące w naszym klimacie – takimi owocami są właśnie gruszki. Gruszki w medycynie ludowej były wykorzystywane w leczeniu przeziębień czy w poprawie trawienia. Obecnie uważa się, że ich regularne spożywanie może zapobiec wielu chorobom.  

  • są źródłem boru, który zapobiega wytrącaniu wapnia z kości, dzięki czemu chroni organizm przed osteoporozą. Bor wspomaga również prace mózgu – polepsza pamięć i zwiększa koncentrację, warto więc po nie sięgać w okresie wzmożonej pracy umysłowej. Bor podnosi również poziom estrogenu we krwi, co jest istotne w łagodzeniu objawów menopauzy u kobiet. Jak pokazują badania, bor zapobiega również starzeniu się skóry.
  • jod obecny w gruszkach jest znaczącym składnikiem w prawidłowym funkcjonowaniu narządu tarczycy. Przy niedoborze jodu często występuję niedoczynność tarczycy, która jest chorobą negatywnie wpływającą na metabolizm, a przez to sprzyja nadwadze, insulinooporności czy podwyższonemu poziomowi cholesterolu we krwi. Jod występuję w niewielu owocach. 
  • dzięki obecności błonnika pokarmowego – pektyn – gruszki wspomagają pracę przewodu pokarmowego, leczą i zapobiegają zaparciom, jednak osoby z tzw. zespołem jelita drażliwego, często źle reagują na ten owoc.