Jogurt grecki

Jogurt grecki

Kultury bakterii są niczym żołnierze, którzy stoją na straży naszego dobrego zdrowia

Jogurt grecki jest delikatny w smaku, gęsty i nie warzy się pod wpływem wysokiej temperatury. Dzięki temu może być wykorzystywany jako baza do sosów czy zagęstnik do zup. Idealnie sprawdza się również jako dodatek do musli z owocami. 

  • jogurt grecki od zwykłego jogurtu naturalnego różni się procesem technologicznym podczas jego produkcji. Prawdziwy jogurt grecki w składzie powinien mieć tylko mleko krowie i żywe kultury bakterii. Dzięki temu będzie nie tylko smaczny, ale i zdrowy.
  • zawiera znaczne ilości białka zwierzęcego, które jest tzw. „pełnowartościowym białkiem”, przyspieszającym przemianę materii oraz sprawiającym, że posiłek jest bardziej sycący. W porównaniu z tradycyjnym jogurtem naturalnym zawiera mniej węglowodanów, za to więcej białka i tłuszczu. 
  • ważne aby wybierać jogurty greckie naturalne, te smakowe zawierają bardzo duże ilości cukrów dodanych, co sprawia, że taki produkt nie jest już zdrowy, a po jego spożyciu szybko odczuwamy głód (im więcej cukrów prostych obecnych w posiłku, tym szybciej organizm go trawi, metabolizuje i znów mamy ochotę „na coś” słodkiego).