Kawa inka

Kawa inka

Pyszna, zdrowa i bez kofeiny

Kawa inka to kawa zbożowa, którą mogą bezpiecznie spożywać dzieci, kobiety w ciąży, osoby z podwyższonym ciśnieniem krwi lub inne osoby, u których kofeina w ogóle lub w nadmiarze  może działać negatywnie na codzienne funkcjonowanie organizmu.

  • Kawa zbożowa jest produkowana z pszenicy, żyta lub jęczmienia, z dodatkiem cykorii. Dostarcza wielu cennych składników mineralnych (potasu, magnezu, fosforu) i witamin (głównie z grupy B). Dzięki temu zwiększa koncentrację i pamięć, redukuje stres i działa uspokajająco. Potas reguluje również ciśnienie krwi i usprawnia pracę układu nerwowego (zapobiega skurczom).
  • Jest źródłem błonnika pokarmowego – inuliny, która jest pożywką dla zdrowych bakterii jelitowych, wpływa pozytywnie na perystaltykę jelit, chroni przed biegunkami, a zapobiega zaparciom. Inulina zwiększa także wchłanianie wapnia do kości.
  • Kawa inka dostarcza również polifenoli – naturalnych przeciwutleniaczy, zwalczających wolne rodniki w organizmie. Wolne rodniki przyczyniają się do powstawania chorób (głównie nowotworowych) oraz szybszego starzenia się organizmu. Inka jest także niskokaloryczna, dlatego polecana jest osobom chcącym zredukować nadmierną masę ciała.