Kiełbasa francuska sucha z orzechami laskowymi

Kiełbasa francuska sucha z orzechami laskowymi

Zebraj siły, jedź zdrowo i smacznie

Kiełbasa francuska jest wyrabiana z mięsa wieprzowego. Intensywna i niepowtarzalna w smaku. Niewielkie ilości wyrobów wieprzowych mogą być spożywane przez osoby zdrowe. Mięso wieprzowe jedzone w umiarkowanych ilościach dostarcza wielu cennych składników odżywczych.

  • Jest bogatym źródłem witaminy B1 (tiaminy) – w mięsie wieprzowym jest jej więcej niż w innych gatunkach mięs. Witamina B1 reguluje pracę układu sercowo-naczyniowego oraz nerwowego. Jej niedobory objawiają się m.in,  skurczami mięśni, zmęczeniem czy trudnością z koncentracją.
  • Zawiera duże ilości selenu, który jest źródłem peroksydazy glutationowej – substancji o działaniu antyoksydacyjnym, dlatego mimo wysokiej zawartości kwasów nasyconych w kiełbasie suchej, ich potencjalnie negatywne działanie jest znacznie zredukowane.
  • W kiełbasie znajdziemy również koenzym Q10 (ubichinon), który dotlenia komórki, dzięki czemu chroni je przed działaniem wolnych rodników, powodujących m.in.  starzenie się skóry i wszystkich komórek ciała.