Ksylitol

Ksylitol

Zdrowszy zamiennik cukru

Ksylitol to naturalny środek słodzący, którego charakterystyczną cechą jest niski indeks glikemiczny – tylko nieznacznie podnosi glukozę we krwi, a jednocześnie jest równie słodki co cukier stołowy czy miód. Ksylitol zwany jest cukrem brzozowym, ale może być produkowany zarówno z kory brzozy, jak i z kukurydzy.

  • W 1 łyżeczce ksylitolu jest około 12 kcal. Energia pochodzi z węglowodanów prostych, których działanie na tzw. glikemię poposiłkową jest jednak znikome. Oznacza to, że mimo obecności cukrów prostych w produkcie nie będzie on podnosił znacząco glukozy we krwi, co ma znaczenie zwłaszcza u osób dbających o smukłą sylwetkę oraz chorych na cukrzycę.
  • Ksylitol jest także uznawany za środek zapobiegający osteoporozie (łamliwości kości) oraz próchnicy zębów. Jest bakteriobójczy, zmniejsza stan zapalny dziąseł i redukuje ilość bakterii w jamie ustnej. Zwiększa wchłanianie wapnia do kości oraz zębów (pozytywnie wpływa na ich mineralizację).
  • W większych ilościach i zwłaszcza na początku wprowadzania go do diety może znacznie przyspieszać perystaltykę jelit i działać rozwalniająco dlatego, jak każdy środek spożywczy, powinien być spożywany w umiarze (maksymalnie 3 małe łyżeczki dziennie).