Mąka orkiszowa MELVIT

Mąka orkiszowa MELVIT

Gdy o mąkę na chleb chodzi, to musi być najlepsza i być arsenałem witamin i minerałów.

Mąka orkiszowa jest dobrym zamiennikiem tradycyjnej mąki pszennej. Nadaje się do pieczenia chleba, ciast, ciastek i babeczek, ale także smażenia naleśników. Mąkę orkiszową można mieszać z innymi rodzajami mąk, np. ryżową czy gryczaną, dzięki czemu wypiek zyska ciekawszy i bogatszy smak.

  • Orkisz jest najstarszym gatunkiem pszenicy. Głównym składnikiem odżywczym w orkiszu są węglowodany, ale dostarcza także wartościowego białka roślinnego. Białko obecne w ziarnie orkiszu jest dobrze przyswajalne przez organizm, lekkostrawne i nie obciąża nerek ani wątroby, jak ma to miejsce w przypadku białka zwierzęcego.
  • Mąka orkiszowa jest bogata w witaminy z grup B (niacynę, pirydoksynę i tiaminę) oraz witaminę E i A. Niacyna wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu, a także bierze udział w syntezie hormonów płciowych. Witamina E jest naturalnym przeciwutleniaczem, chroniącym skórę przed działaniem promieni UV, na które jesteśmy narażeni przez cały rok (nie tylko latem).
  • Jest dobrym źródłem cynku, miedzi oraz żelaza. Miedź wraz z żelazem biorą udział w produkcji czerwonych krwinek (hemoglobiny) oraz transporcie tlenu do wszystkich komórek ciała. Miedź ułatwia także wchłanianie żelaza, pełni ważną rolę w poprawnym funkcjonowaniu neuroprzekaźników w mózgu, a także ma działanie przeciwutleniające.