Makaron bezglutenowy Satelli

Makaron bezglutenowy Satelli

Odzyskaj spożytkowaną energię! Makaron bezglutenowy nie tylko dla osób z celiakią.

Makaron bezglutenowy to produkt przeznaczony przede wszystkim dla osób z celiakią, alergią na gluten lub jego nietolerancją. Może być także świetnym urozmaiceniem diety u osób spożywających na co dzień potrawy glutenowe. Należy do tzw. potraw typu comfort food – jest idealny do poprawy samopoczucia po ciężkim dniu pracy. ☺

  • Jest doskonałym źródłem węglowodanów, które są niezbędne do prawidłowej pracy mózgu i mięśni. Mięśnie, zwłaszcza po wysiłku fizycznym, potrzebują szybkiej dostawy cukrów w celu odbudowy zapasów glikogenu niezbędnego do ich pracy. Węglowodany powinny stanowić podstawę diety i dostarczać około 50-55% energii. Oprócz makaronu bezglutenowego, źródłem zdrowych węglowodanów są też inne produkty zbożowe (najlepiej pełnoziarniste), owoce i warzywa.
  • Makaron bezglutenowy jest wytwarzany z mąki kukurydzianej, która dostarcza witamin z grupy B, odpowiedzialnych za prawidłową pracę układu nerwowego, a także potasu i magnezu. Magnez to składnik deficytowy naszej diety, dodatkowo stres i picie dużej ilości kawy przyczynia się do jego niedoborów. Potas chroni m.in. przed nadciśnieniem tętniczym.
  • Stanowi idealną bazę pełnowartościowego posiłku, który powinien składać się z węglowodanów złożonych (zboża), białka (mięso/ryby/jaja/strączki/nabiał), zdrowych tłuszczów (orzechy/nasiona/awokado/oleje roślinne) i warzyw lub owoców, które są także źródłem węglowodanów.