Najzdrowszy sprzęt do grillowania

Najzdrowszy sprzęt do grillowania

Jakiego sprzętu warto używać do grillowania, aby potrawy były zdrowsze i pyszne?

Jakiego sprzętu warto używać do grillowania, aby zachować jak najwięcej składników odżywczych? Poznaj kilka porad, dzięki którym każde spotkanie przy grillu będzie z korzyścią dla Twojego zdrowia i samopoczucia.

  • przyrządzając potrawy na tradycyjnym grillu należy zaopatrzyć się w tacki do grillowania – dzięki nim tłuszcz z mięsa czy ryby nie będzie kapał na rozżarzony węgiel, co ograniczy powstawanie negatywnych dla zdrowia związków (WWA – wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych), które są dla nas rakotwórcze. Działanie tych substancji może być redukowane pod wpływem antyoksydantów (np. witaminy C, beta-karotenu czy polifenoli), występujących w warzywach i owocach.
  • najlepiej jednak kupując grilla zainwestować w sprzęt elektryczny, jest to najzdrowsza forma grillowania, ponieważ temperatura obróbki nie jest tak wysoka jak w grillu tradycyjnym, co ogranicza przemiany związków występujących m.in. w mięsie, w substancje powodujące nowotwory. Dodatkowo do takich potraw zbędny jest dodatek tłuszczu, który jest prozapalny, co również zwiększa ryzyko chorób nowotworowych oraz chorób układu krążenia.