Papaja

Papaja

Papaja to bogaty w witaminy, błonnik i ważne enzymy owoc dietetycznych poszukiwań Cesarza.

Papaja jest owocem, który rośnie w Ameryce Środkowej i Południowej. Najczęściej sprowadzana jest do Polski z Brazylii, Stanów Zjednoczonych czy Meksyku. Dojrzały owoc ma zielonkawo-żółtą, miękką skórkę i pomarańczowy lub czerwony miąższ. Najlepiej przechowywać ją w chłodnym miejscu, a jeśli owoc jest jeszcze twardy, warto położyć go w misce z jabłkami, które powodują szybsze dojrzewanie owoców i warzyw.

  • Dojrzała papaja jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy (witaminy C, E oraz karotenoidów, odpowiedzialnych za barwę miąższu). Chronią one układ krążenia, a także przeciwdziałają starzeniu się organizmu, w tym skóry.
  • Cały owoc (około 300 g po wyłączeniu niejadalnych części) ma 130 kcal, dostarcza głównie węglowodanów, błonnika pokarmowego i białka roślinnego. Jest doskonałym źródłem energii jednak, z uwagi na sporą zawartość błonnika (około 5 g), nie powoduje gwałtownego wahania cukru we krwi, wpisuje się w profilaktykę zdrowia i sprzyja utrzymaniu szczupłej sylwetki.
  • Papaja jest źródłem enzymów proteolitycznych, które ułatwiają nam trawienie białek – im lepiej strawiony pokarm, tym więcej wartościowych składników trafia do naszego krwiobiegu, a stamtąd do wszystkich komórek ciała.