Bigos wegański

Bigos wegański
Dania obiadowe
4os
Łatwe
3h
Ocena 4

Składniki

  • 1kg kapusty kiszonej
  • 0,5kg kapusty białej
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 300g pieczarek
  • 75g suszonych prawdziwków
  • 100g suszonych śliwek
  • 50g wędzonych śliwek
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 2 łyżeczki białej gorczycy
  • 4 goździki
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 60ml sosu sojowego
  • 100ml czerwonego wytrawnego wina
  • 5 łyżek oliwy
  • pieprz, sól

Krok 1

Suszone grzyby dzień wcześniej wieczorem zalewamy 500ml wody. Na drugi dzień odcedzamy, zachowując wodę. Cebulę kroimy w piórka. Do dużego garnka wlewamy oliwę i na podgrzaną wsypujemy cebulę. Podsmażamy na małym ogniu, aż całkowicie się skarmelizuje. Gorczycę, kolendrę, goździki, tymianek umieszczamy w moździerzu i dokładnie ucieramy. Dodajemy do cebuli razem z pokrojonymi ząbkami czosnku, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Pieczarki, grzyby oraz śliwki kroimy w paski. Dodajemy do cebuli. Całość smażymy około 10 minut. Jeśli kiszona kapusta jest intensywnie kwaśna, umieszczamy ją na sicie i przepłukujemy zimną wodą. 

Krok 2

Białą kapustę szatkujemy i razem z kiszoną dodajemy do garnka. Dodajemy wodę, która pozostała z moczenia grzybów, uważając aby nie wlewać końcówki - tam może znajdować się piasek z grzybów. Dodajemy wino, sos sojowy, intensywnie pieprzymy i gotujemy około 1h pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.