Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty
Dania obiadowe
4
Łatwe
40min

Składniki

  • 1 młoda kapusta
  • 250g kiełbasy jałowcowej albo wiejskiej
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 300ml bulionu
  • 80ml białego wina wytrawnego
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sol, pieprz

Krok 1

Na patelnię wlewamy olej. Kiełbasę przekrawamy wzdłuż i kroimy na plasterki. Cebulkę i czosnek drobno siekamy. Na patelni podsmażamy  kiełbasę, po czasie dodajemy cebulkę i czosnek. Chwilę podsmażamy, do skarmelizowania cebulki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach, kapustę myjemy i drobno szatkujemy. Dorzucamy na patelnię. Dodajemy również liście laurowe i ziele angielskie.

Całość zalewamy winem i bulionem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i całość podgrzewamy na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut. 

Krok 2

Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pozwalamy odparować nadmiarowi wody.

Na małej patelni umieszczamy mąkę i masło. Podgrzewamy, aż delikatnie zbrązowieje. Dolewamy odrobinę wody z bigosu, mieszamy i całość dodajemy do garnka z bigosem. Koperek drobno siekamy i wrzucamy do garnka. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem, do smaku.

Podajemy z pajdą dobrego chleba.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Cebula czerwona ważona
4,99 zł/1 kg
2,50 zł
Kotányi Liść laurowy 5 g
0,005 kg
418,00 zł/1 kg
2,09 zł
Oliwier Olej 1 l
1 l
8,19 zł/1 l
8,19 zł
Dawtona Koncentrat pomidorowy 80 g
0,08 kg
21,12 zł/1 kg
1,69 zł
Kotányi Sól z Kopalni Soli Wieliczka 250 g
0,25 kg
5,16 zł/1 kg
1,29 zł

Zobacz również inne przepisy