Lista zakupów0
Strona główna/Przepisy/Dania obiadowe/Cytrusowy kurczak z dzikim ryżem, kurkumą, chili, imbirem oraz sezamem, podany z brokułami

Cytrusowy kurczak z dzikim ryżem, kurkumą, chili, imbirem oraz sezamem, podany z brokułami

Cytrusowy kurczak z dzikim ryżem, kurkumą, chili, imbirem oraz sezamem, podany z brokułami
Dania obiadowe
3
Średnie
40min

Składniki

 

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 papryczki chili
  • jajko BIO Carrefour
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju BIO Carrefour
  • 200 g ryżu jaśminowego
  • łyżka oliwy z oliwek

Sos cytrusowy:

  • sok z jednej pomarańczy
  • sok z 3 klementynek
  • łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • łyżeczka kurkumy
  • szczypta chili

Do podania:

  • pół brokułu
  • 200 g ryżu jaśminowego
  • papryczka chili
  • czarny sezam
  • cytryna

Krok 1

Kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę o boku 2 cm. Następnie, na drobnej tarce, ścieramy czosnek oraz imbir. Papryczkę chili drobno siekamy. Kurczaka doprawiamy pieprzem oraz solą. Obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w mące ziemniaczanej. W woku rozgrzewamy olej. Wrzucamy do niego imbir, czosnek oraz chili. Po chwili dodajemy kurczaka i smażymy przez ok. 4-5 min.

Składniki sosu mieszamy ze sobą, przelewamy na patelnię z kurczakiem i doprowadzamy do wrzenia. Czekamy kilka minut, aż zgęstnieje i odstawiamy.

Krok 2

W międzyczasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Dodajemy do wody rozgnieciony czosnek oraz wlewamy oliwę. 

Brokuł gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Kurczaka podajemy z ryżem oraz brokułami. Danie posypujemy czarnym sezamem oraz drobno posiekaną papryczką chili. Przed podaniem skrapiamy cytryną.