Fajitas z grillowanym indykiem z salsą pomidorową

Fajitas z grillowanym indykiem z salsą pomidorową
Dania obiadowe
4
Łatwy
40 min.
Ocena 4.8

Składniki

  • filet z indyka
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • łyżeczka kuminu 
  • łyżeczka słodkiej papryki 
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka oregano
  • ser cheddar
  • jogurt naturalny
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • opakowanie tortilli (pszennej, razowej lub kukurydzianej) 
  • 4 pomidory
  • czerwona cebula
  • świeże papryczki chili, jalapeno lub pepperoni 
  • garść świeżej kolendry 
  • 2 limonki 

Krok 1

Indyka kroimy w cienkie paski. Do miski wlewamy trochę oliwy z oliwek. Dodajemy paprykę wędzoną i słodką, kumin, oregano, sól, pieprz. Wyciskamy czosnek. Wlewamy sok z ćwiartki limonki. Do powstałej marynaty dodajemy mięso i mieszamy. Kroimy cebulę w piórka.

Mięso wraz z cebulą smażymy na rozgrzanej patelni grillowej ok. 10 minut do uzyskania złocistego koloru.

Pomidory, papryczki i cebulę prażymy na suchej patelni, by się nieco przypaliły. Po wyciągnięciu z patelni obieramy ze skóry i drobno kroimy. Dodajemy garść posiekanej kolendry. Dodajemy sok z połowy limonki oraz sól i pieprz do smaku. 

Krok 2

Ser cheddar ścieramy na tarce. Placki tortilli podgrzewamy chwilę na suchej patelni. Następnie na ciepłą tortillę wykładamy mięso i salsę. Posypujemy serem i dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego. Zawijamy tortillę. 

"Co jakiś dopada mnie apetyt na coś z tortillą w jednej z głównych ról. Jeśli macie podobnie, to ten fajitas jest wprost idealnym rozwiązaniem. Mój kucharz w takich momentach uwija się raz-dwa zawijając składniki w te pysznie chrupiące placki. Zatem: tortillę w dłoń i głód goń!"


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Filet z piersi indyczej
25,99 zł/1 kg
25,99 zł
Kotányi Papryka słodka mielona 22 g
0,022 kg
95,00 zł/1 kg
2,09 zł
Prymat Kminek cały 20 g
0,02 kg
74,50 zł/1 kg
1,49 zł
Carrefour Papryka słodka mielona 20 g
0,02 kg
44,50 zł/1 kg
0,89 zł
Cebula ważona
3,99 zł/1 kg
2,00 zł
Carrefour Oregano suszone 10 g
0,01 kg
115,00 zł/1 kg
1,15 zł
Bakoma Jogurt naturalny 190 g
0,17 kg
13,47 zł/1 kg
2,29 zł
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 500 ml
0,5 l
52,78 zł/1 l
26,39 zł
Sól Kujawska 1 Kg
1 kg
0,85 zł/1 kg
0,85 zł
Carrefour Pieprz czarny mielony 20 g
0,02 kg
54,50 zł/1 kg
1,09 zł
Mission Podkład do pizzy pszenny 230 g (2 sztuki)
0,23 kg
30,83 zł/1 kg
7,09 zł
Natureza Pomidor malinowy 500 g
0,5 kg
16,98 zł/1 kg
8,49 zł
Cebula czerwona ważona
4,99 zł/1 kg
2,50 zł
Natureza papryka zielona ostra 150 g
0,15 kg
46,60 zł/1 kg
6,99 zł
Cebula czerwona ważona
4,99 zł/1 kg
2,50 zł
Baziółka Kolendra
1 szt.
4,99 zł/1 szt.
4,99 zł
Natureza limonka 3 szt.
1 szt.
6,99 zł/1 szt.
6,99 zł

Zobacz również inne przepisy