Lista zakupów0
Strona główna/Przepisy/Dania obiadowe/Falafel z warzywami i sosem tahini

Falafel z warzywami i sosem tahini

Falafel z warzywami i sosem tahini
Dania obiadowe
23-25szt
Średnie
1h
Ocena 5

Składniki

  • 250 g suchej ciecierzycy
  • ząbek czosnku
  • pół cebulki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki koledry
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • oliwa Bio Carrefour do smażenia

Sos

  • 3 łyżki pasty tahini
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki jogurtu wegańskiego
  • 3 łyżki oleju Bio Carrefour
  • sól, pieprz

Sałatka

  • mix sałat
  • 2 pomidory
  • 2 ogórki
  • świeża pietruszka lub kolendra

Krok 1

Ciecierzycę moczymy w wodzie, najlepiej przez cała noc. Odcedzamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekana cebulkę i blendujemy na wysokich obrotach, aby powstała gładka pasta bez grudek. Następnie dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, wszystkie przyprawy oraz sodę i dokładnie mieszamy. Dodajemy ok. 2-3 łyżki wody i ponownie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 30 min.
 

Krok 2

W głębokiej patelni rozgrzewamy olej (2-3 cm wysokości) Z powstałej masy formujemy małe, lekko spłaszczone kulki i smażymy je do zarumienienia, przez ok. 2-3 min z każdej strony. Falafele przekładamy na talerz wyściełany papierem śniadaniowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Sos tahini mieszamy z sokiem z cytryny oraz jogurtem, następnie dodajemy olej, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy.
Sałatę myjemy i przekładamy do miseczki. Mieszamy z pokrojonym ogórkiem i pomidorem. Całość posypujemy kolendrą lub pietruszką.
Falafele podajemy z sałatką, polane sosem tahini.