Frittata z szynką

Frittata z szynką
Dania obiadowe
1-2
Łatwy
30 min.
Ocena 3

Składniki

  • 100 g szynki wieprzowej bez kości
  • 3 jajka
  • 50 ml mleka
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • 60 g koziego sera
  • garść pomidorków koktajlowych
  • mała papryczka chili
  • kolendra
  • szczypta ostrej papryki
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz

 

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 C i przygotowujemy patelnię, którą można wstawiać do piekarnika. Wlewamy na nią łyżkę oliwy i podsmażamy szynkę pokrojoną w kosteczkę. Dodajemy passatę i gotujemy kilka chwil. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. W osobnej miseczce rozbijamy jajka i roztrzepujemy wraz z mlekiem. 

Krok 2

Wlewamy jajka na patelnię z pomidorami i zmniejszamy ogień. Dodajemy plasterki sera, połówki pomidorków koktajlowych i pokrojoną w krążki papryczkę chili. Patelnię wstawiamy do piekarnika na  12-13 min., aż jajka się zetną. Przed podaniem posypujemy świeżą kolendrą.


„Ten pyszny włoski omlet wymaga specjalnej taktyki. Najpierw nakazuję wrzucić składniki na patelnię. A potem, na mój rozkaz, dać do pieca!”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Szynka wieprzowa bez kości tacka
20,79 zł/1 kg
22,87 zł
Łaciate Mleko UHT 2,0% 500 ml
0,5 l
4,58 zł/1 l
2,29 zł
Natureza pomidory truskawkowe 500 g
0,5 kg
39,98 zł/1 kg
19,99 zł
Carrefour Papryka ostra mielona 20 g
0,02 kg
44,50 zł/1 kg
0,89 zł
Sól Kujawska 1 Kg
1 kg
0,85 zł/1 kg
0,85 zł
Carrefour Pieprz ziołowy 20 g
0,02 kg
37,50 zł/1 kg
0,75 zł

Zobacz również inne przepisy