Grillowane bataty z prażoną ciecierzycą, rukolą i serem halloumi

Grillowane bataty z prażoną ciecierzycą, rukolą i serem halloumi
Dania obiadowe
3
Łatwe
40min

Składniki

 

 

 

  • 3 małe bataty
  • łyżka oliwy Carrefour BIO
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka soku z cytryny

 

  • puszka ciecierzycy
  • łyżeczka oliwy Carrefour BIO
  • ser halloumi
 

 

ziołowy dressing:

  • rukola
  • jogurt Carrefour
  • ząbek czosnku
  • zioła
  • sól, pieprz
 
 

Krok 1

Bataty myjemy i kroimy w plastry o gr. 1,5 cm. Obtaczamy w oliwie z sosem sojowym i sokiem z cytryny. Grillujemy do zarumienienia przez ok. 15-17 min, co jakiś czas przewracając na drugą stronę.   

 

W międzyczasie ciecierzycę odsączamy z zalewy, obtaczamy w oliwie i podprażamy na patelni. Ser halloumi kroimy w mniejszą kostkę i grillujemy z obu stron, do zarumienienia.

 
 

Krok 2

Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy  świeżymi ziołami, solą oraz pieprzem. Bataty podajemy posypane rukolą, następnie ciecierzycą oraz grillowanym halloumi. Na koniec skrapiamy całość jogurtowo-ziołowym dressingiem.