Grillowany burger z łososia z dodatkiem czerwonej fasoli

Grillowany burger z łososia z dodatkiem czerwonej fasoli
Dania obiadowe
3-4
Łatwy
40 min.
Ocena 4

Składniki

  • 300 g oczyszczonego łososia
  • 100 g czerwonej fasoli z puszki
  • pół małej czerwonej cebulki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • łyżeczka posiekanego chili
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka oliwy
  • 4 bułki do burgerów
  • pół bakłażana
  • czerwona cebula
  • garść rukoli
  • szczypta oregano
  • łyżeczka oliwy

sos chili

  • papryczka chili
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka startego imbiru
  • łyżeczka sosu sojowego
  • 8 łyżek passaty pomidorowej

Krok 1

Łososia myjemy, odrywamy skórę i bardzo drobno siekamy. Osuwamy w międzyczasie wszystkie ości i błonki. Mieszamy ze zblendowaną czerwoną fasolką. Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką oraz posiekanym szczypiorkiem.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekany czosnek, cebule oraz chili. Smażymy przez kilka minut. Po zdjęciu z patelni przesypujemy do farszu z łososiem. Formujemy burgery i grillujemy przez ok 2-3 min z każdej strony.  

Bułki podpiekamy na grillu. Bakłażana kroimy na plastry. Skrapiamy oliwą. Posypujemy pieprzem i oregano. Grillujemy ok 2-3 min z każdej strony.

Krok 2

Sos chili: Passatę przelewamy do rondelka. Dodajemy starty czosnek, imbir, sos sojowy oraz drobno posiekane chili. Doprowadzamy do wrzenia następnie blendujemy i studzimy.

Bułki smarujemy od wewnątrz sosem chili. Następnie na jednej połówce układamy kilka listków rukoli, ugrillowanego burgera, plaster bakłażana, krążek cebuli i przykrywamy drugą bułką.

- Ryby i owoce morza z grilla to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego mięsa.


„Myślisz, że o burgerach wiesz już wszystko? Też tak myślałem… Dopóki nie spróbowałem tego z łososiem. To połączenie idealnie wiosenne, więc je nie tylko zatwierdzam, ale też gorąco na grilla polecam!”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Suempol Tatar z łososia 100 g
0,1 kg
129,90 zł/1 kg
12,99 zł
Pudliszki Fasola biała 400 g
0,22 kg
21,32 zł/1 kg
4,69 zł
Cebula czerwona ważona
4,99 zł/1 kg
2,50 zł
Carrefour Papryka ostra mielona 20 g
0,02 kg
44,50 zł/1 kg
0,89 zł
Natureza szczypiorek pęczek
1 szt.
1,99 zł/1 szt.
1,99 zł
Costa d'Oro l'Integrale Niefiltrowana oliwa z oliwek 500 ml
0,5 l
50,98 zł/1 l
25,49 zł
Schulstad Gourmet Bistro Bułki pszenne do hamburgerów 324 g (4 x 81 g)
0,324 kg
24,35 zł/1 kg
7,89 zł
Seler ważony
3,99 zł/1 kg
3,19 zł
Natureza rukola 100 g
1 szt.
5,49 zł/1 szt.
5,49 zł
Carrefour Oregano suszone 10 g
0,01 kg
115,00 zł/1 kg
1,15 zł
Imbir ważony
28,99 zł/1 kg
2,90 zł
Pudliszki Passata Przecier pomidorowy 500 g
0,5 kg
11,78 zł/1 kg
5,89 zł

Zobacz również inne przepisy