Lista zakupów0
Strona główna/Przepisy/Dania obiadowe/Kaczka pieczona w jabłkach

Kaczka pieczona w jabłkach

Dania obiadowe
4
Łatwe
2,5h

Składniki

  • 1 kaczka, około 2 kg
  • 8 jabłek
  • 3 łyżki majeranku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • 60 ml oleju lub oliwy

Krok 1

Jabłka kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Pięć ćwiartek posypujemy majerankiem i wkładamy do środka kaczki. Kaczkę zszywamy wykałaczkami. Aby wykonać marynatę, do oliwy dodajemy pozostałą część majeranku, miód, sok z cytryny, posiekany rozmaryn i wyciśnięty czosnek. Kaczkę dokładnie nacieramy, posypujemy solą i pieprzem.

Krok 2

Wykładamy do brytfanny nasmarowanej oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220C, pieczemy przez 20 minut.

Po tym czasie obniżamy temperaturę do 180C i pieczemy jeszcze przez 2 godziny. 30 minut przed końcem pieczenia wkładamy do brytfanny pozostałe ćwiartki jabłek  i całość zapiekamy. Przy tej czynności możemy polać kaczkę tłuszczem, który się wytopił w trakcie pieczenia. Jeśli góra kaczki w trakcie pieczenia się przypala, możemy przykryć ją folią aluminiową. 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij


Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zobacz również inne przepisy

Łatwy
1 h
Ocena 4
Dania obiadowe

Przepis na Ratatouille

Łatwy
45 min.
Ocena 4.8
Dania obiadowe

Papryka faszerowana mięsem wieprzowym i wołowym

Średni
1 godz.
Ocena 4.3
Dania obiadowe

Musaka - grecka zapiekanka na Twoim talerzu

Łatwy
30 min.
Ocena 5
Dania obiadowe

Placki z cukinii z fetą i parmezanem

Łatwy
45 min.
Ocena 4.8
Dania obiadowe

Przepis na burgera z bekonem i sosem pieczarkowo- śmietanowym

Łatwy
1 h
Ocena 5
Dania obiadowe

Kurczak w musztardzie z fasolką szparagową

Bezpieczne płatności

Dostawa do domu

Świeże produkty

Podwójna weryfikacja zawartości paczki

Drive

SąSiatki

Coolomat

Odbiór w sklepie Carrefour