Kaczka pieczona w winie z pomarańczą

Kaczka pieczona w winie z pomarańczą
Dania obiadowe
3-4
Średni
3 godz.
Ocena 3

Składniki

 

Kaczka:

  • kaczka ok. 2 kg
  • 2 pomarańcze
  • 1 jabłko Jakość z Natury
  • 150 ml czerwonego wina
  • 150 ml soku pomarańczowego marki Carrefour
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz

        

Sos żurawinowy:

  • 4 łyżki żurawiny ze słoika
  • łyżka miodu
  • 50 ml czerwonego wina
  • 50 ml wody

Krok 1

Kaczkę nasmarować solą, pieprzem i słodką papryką. Do środka włożyć ćwiartki pomarańczy ze skórką i pokrojone jabłko. Ułożyć w brytfance piersiami do góry. Piec ok. 1 godz. w 180°C, po czym obrócić na drugą stronę i odlać wytopiony tłuszcz. Polewać kaczkę sokiem z pomarańczy i winem. Polewać kaczkę sokiem z pomarańczy i winem.

W rondelku połączyć wodę, żurawinę, miód i wino. Gotować sos kilka minut do zgęstnienia.

Krok 2

Kaczkę piec jeszcze 1 godz., kilkakrotnie polewając wytopionym tłuszczem. Następnie obłożyć ją plasterkami pomarańczy i piec kolejne 30-40 min., aż się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na ok. 10 min. Kilka łyżek soku z pieczenia dodać do sosu żurawinowego.

„Oto kaczka godna cesarskiego podniebienia!“


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Pomarańcze ważone
4,99 zł/1 kg
1,25 zł
Jabłka Jonagored "Jakość z Natury Carrefour" ważone
3,99 zł/1 kg
0,68 zł
Carrefour Sok pomarańczowy 1 l
1 l
3,49 zł/1 l
3,49 zł
Carrefour Papryka słodka mielona 20 g
0,02 kg
39,50 zł/1 kg
0,79 zł
Kotányi Sól z Kopalni Soli Wieliczka 250 g
0,25 kg
5,56 zł/1 kg
1,39 zł
Carrefour Pieprz czarny mielony 20 g
0,02 kg
54,50 zł/1 kg
1,09 zł
Carrefour Żurawina 260 g
0,26 kg
19,96 zł/1 kg
5,19 zł
Miód pszczeli wielokwiatowy "Jakość z Natury Carrefour", 250 g
0,25 kg
32,00 zł/1 kg
8,00 zł
Butcher's Gastronomia Karma dla dorosłych psów z wołowiną 150 g
0,15 kg
20,60 zł/1 kg
3,09 zł

Zobacz również inne przepisy