Kapusta z grochem

Kapusta z grochem
Dania obiadowe
4os
Łatwe
1,5h
Ocena 4

Składniki

  • 500g kiszonej kapusty
  • 200g grochu łuskanego żółtego
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 100ml bulionu lub 1 kostka bulionowa
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • sól, pieprz

Krok 1

Dzień wcześniej wieczorem groch zalewamy zimną wodą. Następnego dnia dolewamy wodę tak, aby wystawała 1,5cm ponad groch. Zagotowujemy. Zbieramy pianę, która pojawia się na powierzchni, dolewamy bulion albo dodajemy kostkę bulionową. Ponownie zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem około 30 minut, groch musi być miękki. Odcedzamy, jeśli jakaś woda została w garnku. 

Krok 2

Kapustę drobno szatkujemy, jeśli jest mocno kwaśna, płuczemy pod bieżącą wodą. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut, aż kapusta będzie miękka. Cebulę drobno siekamy i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Podsmażamy przez około 5 minut. Do cebuli dodajemy kapustę, smażymy kolejne 5 minut. Doprawiamy pieprzem i solą. Na koniec dodajemy groch, podsmażamy mieszając przez kolejne 2 minuty.