Karkówka pieczona z rozmarynem i pomarańczami

Karkówka pieczona z rozmarynem i pomarańczami
Dania obiadowe
3
Łatwy
30 min.
Ocena 3

Składniki

  • 3 kotlety z karkówki
  • pomarańcza
  • rozmaryn
  • ząbek czosnku
  • 80 g groszku cukrowego

do przybrania:

  • pomarańcza
  • rozmaryn

Krok 1

Z pomarańczy ścieramy skórkę, następnie do miseczki wyciskamy sok. Dodajemy przetarty przez praskę czosnek, posiekaną gałązkę rozmarynu, łyżkę oliwy i skórkę z pomarańczy. Całość mieszamy i obtaczamy mięso w powstałej marynacie. Odkładamy na noc do lodówki. 

Krok 2

Pieczemy mięso na patelni grillowej przez 15 min. (możemy też zgrillować kilka plastrów pomarańczy). W międzyczasie gotujemy groszek cukrowy przez 4-5 min. w lekko osolonej wodzie. Mięso dekorujemy plastrami pomarańczy, świeżym rozmarynem oraz skórka startą z pomarańczy.


„Smakosze – do których się zaliczam – cenią w potrawie nie tylko smak, ale też zapach. Niechaj więc zapach rozmarynu wypełni wasze kuchnie i mile łechce nozdrza!” 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Karkówka wieprzowa bez kości tacka
20,99 zł/1 kg
20,99 zł
Baziółka Rozmaryn
1 szt.
6,39 zł/1 szt.
6,39 zł

Zobacz również inne przepisy