Karp pieczony ze szpinakiem i serem żółtym pod sosem beszamelowym

Karp pieczony ze szpinakiem i serem żółtym pod sosem beszamelowym
Dania obiadowe
2
Trudny
50 min.
Ocena 3

Składniki

  • 2 filety z karpia
  • pół szklanki startego żółtego sera
  • 200 g szpinaku (lub miksu szpinak-jarmuż)
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • sok z cytryny

 

sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła 
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • szklanka mleka 
  • szczypta startej gałki muszkatołowej 
  • sól i pieprz

Krok 1

Na łyżce oliwy podsmażamy paprykę pokrojoną w paseczki oraz cebulę i krążki cukinii. Smażymy przez 5-6 min. Następnie dodajemy passatę i dusimy pod przykryciem 15 min. Na końcu dodajemy posiekane listki bazylii. 

 

Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Na blaszkę wykładamy ciasto francuskie. Na środku układamy farsz, a na górze plasterki sera żółtego. Nakrywamy drugą połową i zaciskamy. Pieczemy ok. 30 min. w piekarniku, aż do zarumienienia. 


„Kto ceni wykwintną kuchnię, ten niech zaopatrzy się w mrożone ciasto francuskie. I sięga po tę tajną broń kulinarną, ilekroć domownicy zapragną czegoś specjalnego.” 


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Carrefour Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia 750 ml
0,75 l
23,99 zł/1 l
17,99 zł
Carrefour Pieprz czarny ziarnisty 20 g
0,02 kg
57,50 zł/1 kg
1,15 zł
Sól Kujawska 1 Kg
1 kg
0,85 zł/1 kg
0,85 zł
Kamis Specialite Gałka muszkatołowa cała 2 sztuki
1 szt.
7,09 zł/1 szt.
7,09 zł

Zobacz również inne przepisy