Kaszotto z bobem, kurczakiem i cukinią

Kaszotto z bobem, kurczakiem i cukinią
Dania obiadowe
2-3
Łatwy
50 min.
Ocena 3

Składniki

  • 200 g kaszy pęczak
  • biała cebulka
  • 200 g bobu
  • 2 łyżki oliwy
  • podwójna pierś z kurczaka
  • cukinia
  • 200 ml bulionu
  • garść szpinaku
  • ser parmezan

Krok 1

Bób gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie ok. 20 min., następnie studzimy i obieramy ze skórki. Kurczaka kroimy w kostkę i oprószamy solą. Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulkę i podsmażamy kilka chwil.

Krok 2

Następnie dodajemy kurczaka i ponownie podsmażamy, co jakiś czas mieszając. Po chwili wsypujemy kaszę pęczak i zalewamy całość bulionem. Gdy kasza wchłonie cały płyn możemy dolać trochę wody. Po upływie ok. 20 min dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię oraz obrany bób. Całość mieszamy i po kilku minutach dokładamy szpinak. Przed podaniem posypujemy potrawę startym parmezanem.

"Istnieją potrawy, po których człowiek czuje się niezwyciężony. Ciepłe, sycące i bezbłędne w smaku. Kaszotto to dzieło moich kucharzy, które zmieniło losy świata… przynajmniej tego kulinarnego."