Kluski śląskie z sosem grzybowym

Kluski śląskie z sosem grzybowym
Dania obiadowe
4os
średnie
1,5h
Ocena 4

Składniki

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajko
  • 25 g suszonych borowików
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe 
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz

Krok 1

Ugotowane ziemniaki rozgniatamy praską. Uklepujemy je na płasko w garnku lub misce. Nożem dzielimy masę na 4 części, jedną część wykładamy na bok na talerzyk. W to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, w takiej samej ilości ile było ziemniaków. Dodajemy jajko, wyciągnięte ziemniaki, solimy i dokładnie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Delikatnie je spłaszczamy i na środku robimy palcem wgłębienie. Gotowe kluseczki odkładamy na bok, na blat podsypany mąką lub na ściereczkę. 

Krok 2

Grzyby suszone dzień wcześniej zalewamy wodą do przykrycia. Następnego dnia grzyby odcedzamy, ale wodę zostawiamy. Kroimy je na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, wrzucamy posiekaną szalotkę oraz czosnek. Do zeszklonej cebuli dodajemy grzyby i chwilę smażymy. Wlewamy bulion, wodę z grzybów, liście laurowe, ziela angielskie i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Płyn musi się zredukować do gęstego sosu. Na koniec dodajemy śmietankę, posiekaną pietruszkę oraz koperek.

W dużym garnku gotujemy wodę. Gdy zaczyna wrzeć, wrzucamy kluski. Od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię wody gotujemy je jeszcze 2 minuty. Serwujemy z gotowym sosem grzybowym.