Kotleciki z szynki wieprzowej

Kotleciki z szynki wieprzowej
Dania obiadowe
1-2
Łatwy
30 min.
Ocena 3

Składniki

  • 3 kotlety z szynki wieprzowej
  • 3 plasterki szynki parmeńskiej lub serrano
  • kilka listków szałwii
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml białego wina
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz

 

Krok 1

Kotleciki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy solą i pieprzem. Plasterki szynki parmeńskiej przekrawamy na pół. Obkładamy nimi mięso, wkładając do środka listki szałwii.  

Krok 2

Na patelni roztapiamy masło z miodem. Kotleciki smażymy 2-3 min. z każdej strony. Następnie wlewamy wino i dusimy mięso przez 8-10 min. Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny.


„Rozkazuję przeprowadzić otoczenie: soczystą szynkę wieprzową otoczyć plastrami szynki parmeńskiej i listkami szałwii. Kulinarne zwycięstwo gwarantowane!”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Szynka wieprzowa bez kości tacka
20,79 zł/1 kg
22,87 zł
Bona Miód sztuczny 390 g
0,39 kg
7,82 zł/1 kg
3,05 zł
Sól Kujawska 1 Kg
1 kg
0,85 zł/1 kg
0,85 zł

Zobacz również inne przepisy