Kurczak w musztardzie z fasolką szparagową

Kurczak w musztardzie z fasolką szparagową
Dania obiadowe
4
Łatwy
1 h
Ocena 5

Składniki

 

  • 400 g fasolki szparagowej
  • sok z połowy cytryny
  • papryczka chili

Krok 1

Fasolka szparagowa

Odcinamy końcówki fasolki szparagowej i gotujemy ją w garnku z posoloną wodą ok. 5 minut. Odcedzamy fasolkę i wykładamy na talerz. Polewamy sokiem z cytryny, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, odrobinę posiekanej papryczki chili i polewamy oliwą z oliwek. Przyprawiamy solą i pieprzem, a na koniec mieszamy. 

Kurczak

Ćwiartki z kurczaka nacieramy solą i pieprzem, oprószamy posiekanym rozmarynem i skrapiamy oliwą. Pora myjemy i kroimy w talarki.

Krok 2

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kurczaka skórą do dołu ok. 5 minut, aż skórka się zrumieni, następnie odwracamy mięso na drugą stronę i smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy pora i 4 ząbki czosnku. Gdy por się zeszkli, dolewamy odrobinę wody i dusimy wszystko ok. 20 minut. Gdy kurczak będzie gotowy, wykładamy go na talerz. Do pora na patelni dolewamy 100 ml śmietany 30% oraz 1 czubatą dużą łyżkę musztardy Dijon i całość mieszamy podgrzewając kilka minut. Danie serwujemy z sosem porowym oraz fasolką szparagową. 

Niektórzy twierdzą, że „musztarda po obiedzie”, jednak ja zdecydowanie wolę ją w trakcie spożywania posiłku. Zwłaszcza jako składnik sosu, w towarzystwie chrupiącego kurczaka i fasolki. Danie zawsze na czasie i mile widziane na moim stole.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Carrefour Musztarda Dijon 370 g
0,37 kg
14,03 zł/1 kg
5,19 zł
Baziółka Rozmaryn
1 szt.
6,99 zł/1 szt.
6,99 zł
Président Śmietana 30% 200 g
0,2 kg
21,45 zł/1 kg
4,29 zł
Kotányi Sól morska drobnoziarnista 500 g
0,5 kg
5,18 zł/1 kg
2,59 zł
Carrefour Pieprz czarny mielony 20 g
0,02 kg
54,50 zł/1 kg
1,09 zł
Cytryny ważone
7,99 zł/1 kg
1,44 zł
Natureza cytryny tacka 4 szt.
0,7 kg
5,99 zł/1 kg
4,19 zł
Piątnica Śmietanka do ubijania do zup 30% 200 ml
0,2 kg
15,95 zł/1 kg
3,19 zł
Por sztuka
1 szt.
3,49 zł/1 szt.
3,49 zł

Zobacz również inne przepisy