Leczo wegetariańskie

Leczo wegetariańskie
Dania obiadowe
łatwe
Ocena 4

Składniki

  • 2 cebule BiO
  • 4 ząbki czosnku BIO
  • 2 papryki BIO
  • 1 cukinia BIO
  • 1 bakłażan BIO
  • 1 duża marchewka BIO
  • 4 łyżki oliwy BIO
  • 1 papryczka chili 
  • 250g passaty pomidorowej 
  • 4 pomidory BIO
  • 200g pieczarek
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej 
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej 
  • garść świeżego oregano 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 kostka bulionu warzywnego BIO  
  • Pieprz, sól

Krok 1

Cebulę i czosnek drobno kroimy, wrzucamy do garnka na rozgrzaną oliwę. Czekamy aż ładnie się skarmelizuje, mieszając od czasu do czasu. 

Paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy razem z cukinią, bakłażanem i obraną marchewką na większą kostkę. Pieczarki kroimy w grubsze plastry. Do garnka w pierwszej kolejności wrzucamy paprykę i marchewkę. Smażymy przez około 2 minuty. Następnie dodajemy bakłażana, cukinię i pieczarki. Smażymy na małym ogniu około 5-7 minut. 

Krok 2

W tym czasie pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy. Razem z passatą dorzucamy je do garnka. Dodajemy 1 kostkę ekologicznego bulionu warzywnego. Całość doprawiamy i gotujemy pod przykryciem kolejne 5 minut. Jeśli w garnku jest za mało sosu, dolewamy odrobinę wody. Jeśli jest zbyt płynne, ściągamy pokrywkę i czekamy, aż nadmiar wody odparuje. Podajemy z listkami świeżego oregano oraz dowolnym pieczywem.