Łosoś w pistacjach z groszkowym purée

Łosoś w pistacjach z groszkowym purée
Dania obiadowe
2
Łatwy
30 min.
Ocena 3

Składniki

  • 300 g filetu z łososia
  • garść obranych pistacji
  • skórka starta z połowy limonki
  • sok z połowy limonki
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • pół ząbka czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • ćwiartka cebuli
  • łyżka zielonej pietruszki

purée z zielonego groszku:

  • 2 ziemniaki
  • 150 g zielonego groszku
  • łyżka masła
  • sól
  • łyżka jogurtu greckiego

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Łososia myjemy, oczyszczamy i odcinamy skórę. Posypujemy solą oraz pieprzem. W blenderze łączymy pistacje, czosnek, parmezan, oliwę, skórkę z limonki, cebulę i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i blendujemy na gładką posypkę. Łososia umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pokrywamy z wierzchu pistacjową posypką. Pieczemy 15-20 min. 

Krok 2

W międzyczasie przygotowujemy purée z zielonego groszku. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dodajemy groszek. Odcedzamy i blendujemy na gładki krem z dodatkiem masła oraz soli. Podajemy jako dodatek do łososia. Możemy udekorować danie jogurtem greckim.

„Jesień w Polsce jest złota, lecz w menu zielonego nie może zabraknąć. Pistacje i zielony groszek – zatwierdzam! Niech jesienią talerze się zielenią! Dla zdrowia!”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Czosnek tuba 3 sztuki
1 szt.
8,49 zł/1 szt.
8,49 zł
Bonduelle Groszek zielony 400 g
0,4 kg
13,22 zł/1 kg
5,29 zł
Mleczny Przystanek Masło ekstra 170 g
0,17 kg
27,59 zł/1 kg
4,69 zł
Sól Kujawska 1 Kg
1 kg
0,85 zł/1 kg
0,85 zł
Bakoma Jogurt naturalny typ grecki 180 g
0,18 kg
14,39 zł/1 kg
2,59 zł

Zobacz również inne przepisy