Makaron z pieczonym serem camembert, pomidorkami koktajlowymi i bazylią

Makaron z pieczonym serem camembert, pomidorkami koktajlowymi i bazylią
Dania obiadowe
2
Łatwy
40 min.
Ocena 4.8

Składniki

  • 200 g makaronu tagliatelle 
  • serek camembert President
  • oliwa z oliwek
  • 50 g sera parmezan
  • 2 ząbki czosnku
  • garść listków świeżej bazylii
  • 250 g pomidorków cherry
  • sól, pieprz 

Krok 1

Z odcinamy górną warstwę z krążka sera camembert. Kładziemy na wierzchu drobno pokrojony czosnek (1 ząbek), parmezan, 5 listków posiekanej, świeżej bazylii, posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy ser do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 25 minut. 

Na patelni rozgrzewamy oliwę. W garnku gotujemy wodę z solą i odrobiną oliwy. Pomidorki cherry parzymy i ściągamy z nich skórkę. Drobno posiekany czosnek wrzucamy na patelnię, po chwili dodajemy pomidorki, garść świeżej bazylii, sól i pieprz. Całość podgrzewamy około 5 minut.

Krok 2

Gdy do końca pieczenia sera pozostanie 10 minut, gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po czym łączymy z zawartością patelni. Po wyłożeniu na talerz polewamy danie roztopionym serem prosto z piekarnika. 

"Wódz powinien być jak forteca – nieugięty i niewzruszony, jednak nawet ja wprost się rozpływam, gdy pomyślę o aromatycznym pieczonym serze camembert. Moi kucharze to wiedzą i wykorzystują, by zmiękczyć me serce w razie wojowniczego nastroju. Szczerze rekomenduję ten przepis."


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Livity Sól himalajska biała 1-2 mm 500 g
0,5 kg
11,78 zł/1 kg
5,89 zł
Carrefour Pieprz czarny mielony 20 g
0,02 kg
54,50 zł/1 kg
1,09 zł

Zobacz również inne przepisy