Papryki faszerowane kaszą jaglaną, pieczone z jajkiem i tymiankiem

Papryki faszerowane kaszą jaglaną, pieczone z jajkiem i tymiankiem
Dania obiadowe
4
Łatwy
40 min.
Ocena 3

Składniki

  • 2 papryki (kolor dowolny)
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 4 jajka
  • pół cebulki
  • łyżka oliwy
  • szczypta oregano
  • szczypta kolendry
  • szczypta słodkiej papryki
  • świeży tymianek

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Papryki przekrawamy na pół, oczyszczamy z gniazd nasiennych, oprószamy solą i pieprzem. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekamy przez ok. 15 min. W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną w 250 ml wody do miękkości (ok. 15 minut), w trakcie gotowania doprawiamy solą.

Krok 2

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz przyprawy (paprykę, kolendrę, oregano), a po chwili dokładamy ugotowaną kaszę jaglaną i dokładnie mieszamy. Powstałym nadzieniem faszerujemy papryki. Do każdej wbijamy po jajku, ponownie wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 20 min bez przykrycia. Przed podaniem dekorujemy świeżym tymiankiem.

"Z pustego i Salomon nie naleje – mówią. Mają rację, dlatego paprykę zwykle preferuję faszerowaną. W tej smakowitej formie doskonale napełnia: żołądek pożywną strawą, a serce radością. Kiedyś takich rarytasów nie było, a szkoda!"


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Cebula czerwona ważona
4,99 zł/1 kg
2,50 zł
Sante Kasza jaglana 350 g
0,35 kg
10,54 zł/1 kg
3,69 zł
Top Jaj Jaja z chowu klatkowego L 15 sztuk
0,98 kg
12,64 zł/1 kg
12,39 zł
Cebula ważona
3,99 zł/1 kg
2,00 zł
Carrefour Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia 500 ml
0,5 l
24,98 zł/1 l
12,49 zł
Carrefour Oregano suszone 10 g
0,01 kg
115,00 zł/1 kg
1,15 zł
Kotányi Kolendra cała 17 g
0,017 kg
122,94 zł/1 kg
2,09 zł
Carrefour Papryka słodka mielona 20 g
0,02 kg
44,50 zł/1 kg
0,89 zł

Zobacz również inne przepisy