Lista zakupów0
Strona główna/Przepisy/Dania obiadowe/Penne z ziołowym pesto

Penne z ziołowym pesto

Penne z ziołowym pesto
Dania obiadowe
2-3
Łatwe
40min

Składniki

Pesto

  • cebula dymka
  • garść bazylii
  • garść mięty
  • 100 g uprażonych orzechów laskowych
  • parmezan
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki startego parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • sok z połowy cytryny

Krok 1


Do naczynia, w którym będziemy blendować pesto, wrzucamy pokrojoną cebulę dymkę, bazylię oraz miętę (możemy również dodać inne zioła, wedle uznania). Dorzucamy podprażone orzechy, posiekane ząbki czosnku, sok z cytryny, parmezan oraz kilka łyżek oliwy. Całość blendujemy na gładkie pesto. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
 

 

Krok 2

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Patelnię podgrzewamy, dodajemy dwie łyżki pesto, ugotowany makaron i mieszamy. Przed podaniem danie dekorujemy świeżymi ziołami, tartym parmezanem oraz orzechami laskowymi.


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij


Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Millo di Pasta Makaron orkiszowy...
3,59 zł
Natureza cebula dymka pęczek
2,49 zł
Bazylia świeża
5,49 zł
Mięta ogrodowa świeża
4,59 zł
Czosnek tuba 3 sztuki
8,49 zł

Zobacz również inne przepisy