Pieczona szynka wieprzowa w cytrusowej glazurze

Pieczona szynka wieprzowa w cytrusowej glazurze
Dania obiadowe
5-6
Średni
90 min.
Ocena 3

Składniki

  • ok. 1 kg szynki wieprzowej
  • ząbek czosnku
  • pomarańcza
  • 3 mandarynki
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 10 goździków
  • sól, pieprz

do przybrania:

  • kilka mandarynek
  • 3 główki czosnku

Krok 1

Mieszamy olej, miód i sok z mandarynek i pomarańczy. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy i starty ząbek czosnku. Powstałą marynatę doprawiamy solą i pieprzem. Szynkę myjemy i nacinamy w kratkę. W zagłębienia wbijamy goździki, nacieramy marynatą. Odstawiamy szynkę na noc do lodówki. 

Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Umieszczamy mięso w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Polewamy resztą marynaty i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy ok. 60 min. Następnie zdejmujemy folię, a do naczynia wkładamy przepołowione mandarynki i główki czosnku przecięte na pół. Pieczemy jeszcze 20 min. do zarumienienia. 


„Glazurowanie jest to zajęcie bardzo przyjemne, które nie wymaga fachowca. Glazurować może każdy, wykorzystując w tym celu soczyste cytrusy. I gorąco do tego zachęcam!”


Zaloguj się,

aby ocenić przepis


Udostępnij

FacebookTwitterInstagram

Pobierz przepis w formacie do druku

POBIERZ PLIK PDF

Zamów składniki do tego przepisu

Szynka wieprzowa bez kości tacka
20,79 zł/1 kg
22,87 zł
Carrefour Miód wielokwiatowy nektarowy 470 g
0,47 kg
23,81 zł/1 kg
11,19 zł
Prymat Goździki całe 10 g
0,01 kg
149,00 zł/1 kg
1,49 zł
Carrefour Pieprz ziołowy 20 g
0,02 kg
37,50 zł/1 kg
0,75 zł

Zobacz również inne przepisy